A krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők támogatásáról fogadott el törvényt a képviselőház. A jogosult lehet engedélyezett természetes személy (PFA), egyéni vállalkozó (ÎI), családi vállalkozás vagy más jogi személy.

A támogatás éves felső határa 100 ezer euró, szövetkezetek és termelői csoportok esetében 300 ezer euró. A támogatás termékek csomagolására, címkézésére, raktározására és szállítására fordítható, hároméves időszakra igényelhető és évente fizetik ki – nyilatkozta a végszavazás után Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, az agrárbizottság tagja.

A pályázott összeg a forgalmazott termékek értékének húsz százaléka lehet. Abban az esetben, ha a termelés védett közegben, vagyis üvegházban, fóliasátorban történik, a termelésre létrehozott területnek minimum 500 négyzetméternek kell lennie.

Könczei Csaba hangsúlyozta, hogy a bukaresti parlament által megszavazott állami támogatást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Az igénylés módszertanát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozza ki a törvény kihirdetésétől számított 30 napon belül.