Világszerte több mint 71 millió ember kényszerült tavaly lakóhelyét elhagyva hazájában menedéket keresni olyan konfliktusok miatt, mint az ukrajnai háború vagy a pakisztáni áradásokhoz hasonló természeti katasztrófák – közölte ma a genfi székhelyű, a belső migrációt megfigyelő nemzetközi központ (IDMC).

Az intézmény szerint a belső migrációra kényszerülők száma az előző évi adatokhoz képest tavaly 20 százalékos növekedést mutatott, és minden korábbit meghaladott.

A megfigyelőközpont szerint a lakhelyét tavaly elhagyni kényszerült, de hazájában maradt emberek közel háromnegyede 10 országban él, köztük Szíriában, Afganisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ukrajnában és Szudánban. „Az országok között kialakult konfliktusok és erőszak összesen 28,3 millió ember elvándorlását eredményezték, ez háromszor annyi, mint az elmúlt évtized éves átlaga” – áll a jelentésben.

A tavaly elvándorlók nagyobb része – 32,6 millió ember – természeti katasztrófák, köztük árvizek, aszályok és földcsuszamlások miatt kényszerült elhagyni lakóhelyét.