Közzétette hétfő este a pénzügyminisztérium az idei költségvetési kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendelet tervezetét. A kormány az intézkedésektől az éves deficit 5,33 milliárd lejes lefaragását reméli. A jogszabályjavaslat előírásai szerint az állami hatóságoknak és intézményeknek tíz százalékkal csökkenteniük kell a 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat, emellett tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük.

A közszférában létszámstopot vezetnek be, azaz az üres állások versenyvizsga vagy vizsga útján történő betöltését ebben az évben felfüggesztik. A tervezet szerint kellően indokolt, kivételes esetekben, a kormány jóváhagyásával üres posztok betöltésére meg lehet hirdetni versenyvizsgát vagy vizsgát. Beölthetők ugyanakkor azok az állások, amelyek esetében a versenyvizsga írásbeli vagy gyakorlati részét a sürgősségi rendelet hatályba lépése előtt megtartották. A tervezet szerint 2023-ban a hatóságok és intézmények vezetői határozzák meg, hogy a beosztottjaik közül kik végezzenek távmunkát és milyen időtartamra, nem szükséges ehhez a munkavállalók hozzájárulása.

A jogszabályjavaslat előírja azt is, hogy felére csökkentik a közjogi méltóságok – miniszterek, államtitkárok, prefektusok, államtitkári rangú intézményvezetők stb. – tanácsadóinak a számát, ugyanakkor egy tisztségviselő nem lehet tagja kettőnél több állami vállalat igazgatótanácsának. A jogszabályjavaslat továbbá előírja a beszerzési lánc lerövidítését. Eszerint a minden költségvetési intézménynek az élelmiszerek beszerzésénél a viszonteladók számát minimálisra csökkentve a helyi termékeket kell előnyben részesítenie.