A legfrissebb felmérés szerint a britek lelkesebben várják a háromnapos hosszú hétvégét, mint annak okát, vagyis III. Károly király mai koronázását, amelynek alkalmából a brit kormány hétfőre is munkaszünetet hirdetett.

Az uralkodót és hitvesét, Kamillát 2200 vendég jelenlétében koronázza meg ma Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov tegnap ismertetett, 3394 brit felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálatában a résztvevők 37 százaléka mondta azt, hogy nagyobb várakozással tekint a hosszú hétvége, mint a koronázási ceremónia elé, és csak 25 százalék örül jobban az uralkodó koronázásának, mint a hétfői munkaszünetnek. Az országos átlagon belül a 25-49 év közötti korosztályt lelkesíti a legkevésbé III. Károly koronázása: ebben a csoportban 54 százalék részesíti előnyben a hétfői munkaszünetet, és csak 14 százalék válaszolta azt, hogy a koronázást várja a legnagyobb izgalommal a hétvégén. A felmérés szerint a 65 év feletti korcsoport 41 százaléka mutatja a legnagyobb lelkesedést a koronázás iránt. Még kisebb az érdeklődés a koronázási hétvége ünnepi rendezvényei iránt. A felmérés résztvevőinek alig 17 százaléka mondta azt, hogy részt vesz a sok ezer utcabál valamelyikén vagy egyéb eseményeken, 72 százalék viszont biztosra mondta, hogy nem tervez ilyesmit. Ennél is kevésbé vonzza a briteket a koronázási ajándéktárgyak tömege: mindössze tíz százalékuk kíván ilyeneket vásárolni, 87 százalék nem akar erre pénzt kiadni.