Újabb négy évig Kelemen Hunor vezeti az RMDSZ-t, miután a szervezet 16. tisztújító kongresszusa bizalmat szavazott neki szombaton Temesváron. A 660 érvényes szavazatból 653 „igen”, 7 pedig „nem” szavazat volt, 665-en vettek részt a voksoláson, miközben 835 küldöttnek igazolták a mandátumát – közölte a szavazóbizottság.

Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott a kongresszusnak „a bizalomért és a feladatért”. Elmondta, hogy ezután nem marad más, mint folytatni a sok éve elkezdett munkát. „A mi szövetségünk eszköz a romániai magyarok kezében. Bízom benne, hogy együtt sikeressé tudjuk tenni a romániai, erdélyi magyar közösséget” – fogalmazott Kelemen Hunor köszönőbeszédében.

A megválasztása utáni sajtótájékoztatón közölte: a következő évtizedben jó irányba fog változni a romániai valóság, és ő tapasztalt politikusként részt akar venni ebben a munkában, ezért vállalt újabb mandátumot 12 év elnökség után. Hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság érdeke soha nem ellentétes a román többség érdekével, és ezt fontos felismerni.

Úgy vélte, a következő időszak nem lesz könnyű, de az RMDSZ-es csapat tudja, hogy mit kell tenni, mi az irány, és ha követni tudja ezt utat, a következő időszakban is sikereket tud elérni.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az RMDSZ nem támogatja az önkormányzati és a parlamenti választások összevonását, és véleménye szerint ez alkotmányossági szempontból nem is lehetséges.

A regionalizmusra vonatkozó kérdésre kifejtette: ez szerinte „áltéma”, a közigazgatási átszervezésről lehet ugyan beszélni, de meglátása szerint nem egy évvel a választások előtt. 

A szövetségi elnök a programbeszédében a következőket mondta:

Az RMDSZ-kongresszus szombati zárónapjának volt egy sokakat szemmel láthatóan megható pillanata, hiszen jelen volt Markó Attila volt kisebbségi államtitkár, a restitúciós bizottság egykori tagja, akit csütörtökön az utolsó perben is felmentettek az ellene felhozott vádak alól. „Jó újra itthon lenni!” – mondta, mivel nyolc és fél év magyarországi tartózkodás után első útja Temesvárra vezetett. A küldöttek vastapssal fogadták.

A 2023-2030-as időszak fő feladatait tartalmazó új pártprogramot és a romániai magyar romák integrációját támogató nyilatkozatot fogadott el egyhangúlag a kongresszus.