Hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete a Brassaï Sajtófotó-pályázatot, amelynek díjazott fotóit a Bukaresti Liszt Intézetben tekintheti meg a nagyközönség. A több száz beérkezett fotóból, melyek között újdonságként szerepelnek a drónfelvételek, mintegy félszáz művet válogatott ki a Szűcs László MÚRE-elnök, Halmágyi Zsolt a MÚRE fotó szakosztályának elnöke és Sarány István, a MÚRE Becsületbíróságának elnökéből álló zsűri.

A Brassaï-fődíjat Szőllősi Mátyásnak ítélték oda az Anyóka című képéért, továbbá Szerelmespárok és Ottmaradók című sorozatáért. Riportfotó kategóriában Sánta István Csaba, sportfotó kategóriában Kerekes István és Ótos András, szociofotó kategóriában Klárik Loránd, hír, esemény-, dokumentarista fotó kategóriában Szerda Zsófia, Pataki Hajnal és Bikfalvi Zsolt, drónfotó kategóriában Huszár Szilamér és Szigeti Vajk István kapta meg az első díjat. A Holnap kulturális folyóirat Natura-különdíját Molnár Edvárdnak ítélték oda.

A Bukaresti Liszt Intézetben múlt héten lezajlott esemény azért is rendhagyó volt, mert ez volt a sajtófotó-pályázat díjnyertes munkáinak első kiállítása a nagyközönség számára, azaz a kiállítás anyaga Bukarestben kezdte meg országos körűtját, amelynek következő állomása Csíkszereda lesz. Bukarest előtt a díjazott munkákat csak szűken a szakmának, az eredményhirdetés alkalmával mutatták be a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tavaszi közgyűlésén Szovátán, a Teleki Oktatási Központban.

A Bukaresti Liszt Intézetben rendezett kiállítás megnyitóját követően Borbély Tamás Huszár Szilamér, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete fotó szakosztályának vezetőségi tagját kérte meg, hogy értékelje a tárlatot.

A díj jelentőségéről, a pályázaton történt részvételről Borbély Tamás kérdezte Klárik Lorándot a Brassaï Sajtófotó-pályázat szociofotó kategóriájának díjazottját.

A megnyitó után levetítették Borsody István: Párizs szeme – Brassaï című dokumentumfilmjét. A filmből részletes és hiteles portrét kapunk a brassói születésű Halász Gyuláról, aki sokoldalú, állandóan kísérletező, sikeres és újító fotóművészként vált híressé a két világháború közötti Párizsban. A kiállítás május 3-ig tekinthető meg a Bukaresti Liszt Intézetben.