A 2023-2024-es tanévben is a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva működhetnek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium osztályai, miután a Maros megyei tanfelügyelőség nem hagyta jóvá, hogy külön alegységgé váljanak a gimnáziumon belül – közölte Tamási Zsolt.

A megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója, aki jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt magyar iskola osztályait, elmondta: meglepő számára a tanfelügyelőség döntése, mivel az előző, decemberi elutasítás nyomán januárban pótolták az általuk hiányolt minisztériumi dokumentumot, és újra benyújtották a kérést. A tanfelügyelőség úgy értékelte, hogy ez megkésve történt, és kifogásolta, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat még nem hagyta jóvá az iskolahálózat jövő tanévre vonatkozó szerkezetét.

Tamási Zsolt hangsúlyozta: a határidő május 3. Addig meglesz az önkormányzati döntés az iskolahálózatról, mivel a kérdés szerepel a döntéshozó testület mai ülésének napirendjén. Tamási kifejtette, hogy az áhított alegységi státus a következő időszakban zajló beiskolázási folyamat miatt lenne fontos, ez esetben ugyanis a katolikus iskola osztályai külön kódot kapnának, ami megkönnyítené a jelentkezők számítógépes elosztását, mivel mindkét iskolában van például természettudományokból 9. osztály. Az aligazgató elmondta, hogy az iskola újraindítása ügyében nincs előrelépés, továbbra is a bíróság döntésére várnak.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.