Az ukrajnai román közösség egyik legfontosabb vezetője arra kéri a román hatóságokat, hogy tegyenek többet a csernyivci románok védelméért. Szeptembertől ugyanis életbe lép a kisebbségi nyelvek oktatását erősen korlátozó új tanügyi törvény.

Mahala község volt polgármestere, Elena Nandriş az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva úgy értékelte: Romániában sokan nem értik, mit jelent a nyelv elvesztése. „Nekünk itt nem áll hatalmunkban bármit is tenni. A törvényt végre fogják hajtani, egyetlen betűjéről sem mondtak le (az ukrán hatóságok)” – jelentette ki Elena Nandriş.

A volt polgármester elmondta, hogy Mahala községben két román tannyelvű középiskola van, az egyikben 411, a másikban 320 diák tanul. Jelenleg a két tanintézetben kizárólag román nyelven zajlik az oktatás, de a következő tanévtől az 5-12. osztályokban a tantárgyak egy részét kötelező módon ukránul kell oktatni. Az ötödik osztályban ezeknek a tantárgyaknak az aránya 20 százalék, a tizenkettedik osztályban pedig már 80 százalék.

Szergej Hacman román származású ukrán elemző szerint Ukrajna összes polgárának kötelessége ismerni az állam hivatalos nyelvét, de kisebbségeknek joguk van anyanyelvükön tanulni. „Ha egy nemzeti kisebbséghez tartozó diák elveszíti ezt a jogát, akkor elveszíti az identitását is” – jelentette ki.