Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta Csehországban a jelenlegi kormány a lakosságtól a ma közzétett legfrissebb országos közvélemény-kutatásban.

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet január közepétől március közepéig készített országos felmérése szerint – amelyet a CTK hírügynökség ismertetett – a csehek többsége elégedetlen Petr Fiala kormányának programjával, tevékenységével, összetételével és magával a miniszterelnökkel is.

Hasonlóan negatív értékelést kapott a kormány kommunikációja is a közvéleménnyel. Legutóbb 2013 februárjában Petr Necas kormányát értékelték ilyen rosszul a csehek. Az a kormány 2013 közepén súlyos válságba került, és a kabinet székhelyén tartott rendőrségi razzia után benyújtotta lemondását. A Fiala-kabinet személyi összetételével a megkérdezettek 24 százaléka elégedett csak, míg az elégedetlenek aránya 71 százalék.

A CVVM értékelése szerint a Petr Fiala vezette koalíciós kormány elutasítottsága egyre növekszik, amit az utóbbi hónapok több tízezres prágai tüntetései is tükröznek.