Sajnálatosnak nevezte Ligia Deca oktatási miniszter a bukaresti Ion Creangă Főgimnáziumban történt szerdai incidenst, amikor egy tízedik osztályos tanuló – látszólag ok nélkül – késsel rátámadott a tanárnőjére. A tárcavezető azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy ez az eset ismét felhívja a figyelmet az iskolai biztonságra való odafigyelés fontosságára. Ligia Deca szerint a vonatkozó iskolai szabályzatok, eljárások, a partnerintézményekkel közös tevékenységek mellett az oktatási folyamatban részt vevő valamennyi fél felelős hozzáállására, az iskola és a család közötti való partnerségre van szükség.

Kórházi források szerint a tanárnő állapota stabil, egy felületes sebe van, amelyet össze kell varrni. Rendőrségi források szerint a középiskolás tanuló a japánóra elején szúrta meg tanárnőjét nyaktájékon. Környezete szerint a 16 éves diáknak eddig nem voltak agresszív megnyilvánulásai, és nem számított „problémás” gyermeknek.

A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség szigorúbb intézkedéseket követel a kormánytól a tanintézetekben elkövetett erőszakos tettek megelőzésére és az iskolai biztonság növelésére. A szerdai incidens „újabb vészjelzés kell hogy legyen a hatóságok számára” – fogalmaztak a szakszervezet képviselői. Hozzátették, a tanárok védtelenek, az oktatási intézményeknek nincsenek eszközeik ahhoz, hogy azonnali és hatékony lépéseket tegyenek a tanügyi alkalmazottak elleni erőszak esetén. A jelenlegi szankciók – például a más iskolába való áthelyezés vagy a magaviseleti jegy levonása – nem bizonyultak hatékonynak, számos iskolában problémát jelent az erőszak, a drogfogyasztás és egyebek. Az érdekvédelmi szervezet képviselői kérik a törvényhozóktól, hogy az új oktatási törvények tervezetének vitája során a tanügyi alkalmazottak védelmét szolgáló intézkedéseket is foglaljanak bele a jogszabályjavaslatokba.