Az RMDSZ képviselőházi frakciója megszavazta tegnap a büntető törvénykönyv, kormány által javasolt módosításait, azonban tartózkodott a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetről szóló szavazáson – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök az Agerpres hírügynökségnek.

A kormány jogszabályjavaslata törölte a büntető törvénykönyvben azt a sok vitát kiváltó 250 ezer lejes küszöbértéket, amely fölött a hivatali visszaélés bűncselekménynek számít. A büntetőeljárási törvénykönyv esetében a kormány által javasolt módosítás szerint a hírszerző szolgálatok által végzett lehallgatások ismét felhasználhatók lesznek bizonyítékként a büntetőeljárásokban, ha bűncselekmény előkészítésével vagy elkövetésével kapcsolatos információkat tartalmaznak, és a lehallgatásokat törvényesen végezték.

Az RMDSZ képviselői elsősorban a jogállamisággal és a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatos érvekre támaszkodva tartózkodtak a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetről szóló szavazáskor – jelentette ki Kelemen Hunor kormányfőhelyettes. A politikus kifejtette: nem értenek egyet azzal, hogy a titkosszolgálatok beavatkozzanak az igazságszolgáltatásba, mert a jogállamiságot sértő módon veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét és működését. A politikus szerint az igazságszolgáltatásnak, beleértve az ügyészséget, nem kellene összekeverednie a többi hatalmi ággal.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter szerint a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezet előírásai összhangban vannak az alkotmánybíróság döntéseivel, „a tervezet nem tesz hozzá és nem vesz el” azoknak a bűncselekményeknek a sorából, amelyek kivizsgálásakor felhasználhatók a nemzetbiztonsági okokból elrendelt lehallgatások.