Svédország támogatja Románia schengeni csatlakozását, de az osztrákok nem gondolták meg magukat – derült ki a svéd és a román miniszterelnök stockholmi találkozóját követő sajtótájékoztatón.

gov.ro – Ulf Kristersson svéd és Nicolae Ciucă román miniszterelnök Stockholmban

Az Agerpres beszámolója alapján a skandináv állam kormányfője, Ulf Kristersson kijelentette: Románia teljesíti a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit. Egyúttal elmondta, hogy csütörtökön találkozott a Románia schengeni csatlakozása ellen szavazó Ausztria kancellárjával. Arra a kérdésre, hogy Karl Nehammer meggondolta-e magát Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban, a svéd miniszterelnök azt mondta: „nem, nem gondolta meg magát”. Leszögezte azonban, hogy Románia schengeni csatlakozásának ügye továbbra is szerepel az EU soros svéd elnökségének napirendjén.

„Határozottan úgy vélem, hogy meg kell erősítenünk a bizalmat Európa külső határai iránt, és növelnünk kell azoknak a számát, akik a menedékjog elutasítása után távoznak. Ez megkönnyítené a schengeni térség bővítését” – fejtette ki a svéd kormányfő a Nicolae Ciucával közös sajtótájékoztatón.