Elfogadta tegnap a kormány azt a törvénytervezetet, amely értelmében 65 napra csökkenhet az építkezési engedélyek kibocsátási ideje.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: ma akár egy évbe is telhet, amíg minden szükséges engedélyt megszerzünk, sok közülük lejár amíg a többit kiállítják, és több intézményhez kell fordulni ahhoz, hogy például családiházat építsünk. A jogszabálytervezet továbbá azt is lehetővé teszi, hogy vidéken földszintes egyszerű, legtöbb 150 négyzetméteres családiházat építsünk építkezési engedély nélkül.

Egy, a szakhatóságok által kibocsátott, vagy egy engedélyezett tervező által elkészített építkezési terv alapján lehet építkezni, az önkormányzatot kell értesíteni – mutatott rá a miniszter. Az előírás vonatkozik a nyári konyhák építésére is, illetve garázst, filagóriát építhetünk az udvarra építkezési engedély nélkül. A tömbházlakások erkélyeit szintén engedély nélkül lehet be üvegezni.

A nagybefektetők továbbá csak úgy építhetnek 500 lakásnál nagyobb tömbházlakásokat és lakónegyedeket, ha nagyobb adót fizetnek. Cseke Attila rámutatott: a törvénykönyvtervezet az utóbbi két évtized legfontosabb építkezési szabályozása, több mint 17 különböző jogszabályt von egyetlen törvénybe. A jogszabálytervezet a Parlament asztalára kerül.

A törvényhozó-testület döntését és a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően lép érvénybe.