Az azerbajdzsáni hatóságok 2022. december 12. óta tizenharmadik alkalommal állították le Hegyi-Karabah gázellátását – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány mai ülésén.

Nikol Pasinján reagált Ilham Aliyev azeri elnök azon kijelentésére is, amely szerint „nem lesz semmilyen békeszerződés”, ha Jereván nem fogadja el Baku feltételeit. „Az ilyen kijelentések agressziós cselekedetek, és durván megsértik a nemzetközi megállapodásokat” – jelentette ki az örmény
miniszterelnök. Mint mondta, Baku új eszkalációra készül. A Lacini folyosó az egyetlen szárazföldi útvonal, amelyen Örményország közvetlenül elérheti az örmény többségű, Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabahot. A folyosót december 12-én magukat környezetvédőnek mondó azeri aktivisták lezárták, megakadályozva az áthaladást. Örményország szerint Azerbajdzsán célja ezzel a lépéssel az volt, hogy „etnikai tisztogatást” hajtson végre Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsán tagadja, hogy blokád alá vonta volna a folyosót, állítása szerint az aktivisták a térségbeli törvénytelen bányászati tevékenység ellen demonstrálnak.

Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta vita tárgya Baku és Jereván között. 2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítéssel tűzszünettel végződött, és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.