A pártépítésben és a jövő évi romániai választásokon is az önkormányzatokra összpontosít az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), és kész a párbeszédre a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) – közölte Zakariás Zoltán pártelnök tegnapi sajtótájékoztatóján Kolozsváron.

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött erdélyi magyar párt szombaton megválasztott
elnöke úgy értékelte, hogy a hároméves fúziós folyamat erősebb politikai alakulatot eredményezett. Ennek fő célja biztosítani a politikai pluralizmust, a választás szabadságát az erdélyi magyar választók számára.

Zakariás Zoltán szerint pártja az erdélyi politizálást, az önkormányzatokban való politizálást tartja a legfontosabbnak, meggyőződésük szerint az önkormányzatok tudják biztosítani azt a környezetet, amely az erdélyi magyarok identitásának megtartásához, a fennmaradáshoz szükséges. Zakariás Zoltán hangsúlyozta: pártját a jövő évi négy romániai választás közül az önkormányzati választások érdeklik elsősorban.

Csomortányi István, a párt tegnap megválasztott ügyvezető elnöke elmondta: eddig 12 területi és 120 helyi szervezetük van, de még zajlik az építkezés, amelyben „stratégiai feladat”, hogy a szórványnál nagyobb arányú magyarsággal rendelkező területekre összpontosítsanak.

A párt tegnap megtartott országos elnökségi ülésén egy stratégiai bizottságot is létrehoztak, melynek elnöke Toró T. Tibor lett. Az önkormányzatokért Mosdóczi Vilmos, az ifjúsági ügyekért Csorba Szilárd alelnök felel.