A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt.

A hágai székhelyű bíróság azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben a büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is. Közölték: a bűncselekményeket feltételezhetően Ukrajna megszállt területein követték el tavaly február 24-től kezdődően. Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint a vádhatóság azért kérte az elfogatóparancs kiadását, mert hivatala árvaházakból és gyermekotthonokból elhurcolt gyermekek százairól szerzett tudomást.

Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért jogi értelemben is semmisnek tekinti a Vlagyimir Putyin orosz elnök „letartóztatását” elrendelő határozatát – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Oroszország szempontjából nincs semmilyen jelentősége a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának, egyebek között jogi szempontból sem – írta Zaharova. „Oroszország nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, és nem is terheli semmilyen kötelezettség” – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadott elfogatóparancs megalapozott vádakon alapszik. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy noha az Egyesült Államok nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület „nagyon erős érvvel állt elő”.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények. Románia teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját és erőfeszítéseit – közölte a román diplomácia vezetője.  Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a gyerekek elhurcolása miatti elfogatóparancs csak a kezdete annak a folyamatnak, amelynek célja a háborús bűnösök felelősségre vonása.