A bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ 2019-ben indította útnak a kárpát-medencei fürdőhelyeket bemutató rendezvénysorozatát, melynek keretében egy-egy ikonikus fürdőtelepülés „vendégszerepel” az intézet kiállítótereiben. 2019-ben Borszéket, 2020-ban a Balaton-parti Fonyódot, 2021-ben Herkulesfürdőt és 2022-ben Budapest műemlék-fürdőit mutatták be. 2023. február 27-én Fiume kikötővárost és a környékbeli fürdőtelepüléseket, Abbáziát és Cirkvenicát bemutató tárlat nyílt az intézet termeiben.

A kiállítás szakmai anyagát a Pelles Márton – Balogh Ádám Tibor – Zsigmond Gábor által jegyzett Fiuméban 2022 nyarán bemutatott kiállításra alapozták, a kiállításon látható fotókat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a fortepan.hu gyűjteményekből válogatták. A kiállítás műtárgyai a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából láthatók Bukarestben. A kiállítás 2023. március 10-ig látogatható.

A megnyitót követően kértem mikrofon elé dr. Török Róbert főmuzeológust, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóját.