Oroszország addig folytatja a „különleges katonai hadműveletét”, amíg teljesen fel nem szabadítja a Donbaszt – derült ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd délelőtti beszédéből, amelyet nagy várakozás előzött meg az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójához közeledve.

Megismételte, hogy a háborút a nyugati hatalmak kezdték azzal, hogy megszegték az összes Moszkvával kötött egyezményt, NATO-bázisokkal vették körbe Oroszországot, hogy megfélemlítsék.

Putyin álláspontja szerint Moszkva az utolsó pillanatig igyekezett békés megoldást találni, a nyugati hatalmak azonban elzárkóztak ettől. Hangsúlyozta: Ukrajna 2014 óta készült arra, hogy kiűzze az orosz ajkú lakosságot a Donbasz régióból, ehhez pedig évek óta nyugati fegyvereket és katonai kiképzést kaptak. Az orosz hírszerzés információi szerint Ukrajna támadásra készült a Donyeck-medence és a Krím-félsziget ellen.

Putyin hangsúlyozta: minél több fegyver érkezik Ukrajnába, az oroszok annál keményebben fognak küzdeni, és minél nagyobb hatótávolságú fegyverek érkeznek Ukrajnába, annál távolabbra kell „eltolni” az ukrán erőket az orosz határtól. „A létezésünkről van szó” – emelte ki az orosz elnök.

Putyin álláspontja szerint az Oroszországra kiszabott szankciók csak a nyugati államoknak ártanak, az orosz gazdaság pedig ki fogja azokat heverni.

Hangsúlyozta azt is, hogy 2025-ig átfogó fejlesztésen fog átesni az orosz haderő minden ágazata, beleértve a nukleáris csapásmérő egységeket is. Hozzátette, hogy az orosz fegyveres erők már most rendelkeznek olyan haditechnikával, amelyek modernebben a nyugati fegyvereknél, bár nem részletezte, hogy pontosan milyen fegyverekre gondol.