Híres festők mintegy háromtucat alkotását kobozta el olyan orvosoknál, akiket holttestekből kiműtött szívritmus-szabályzók újrahasznosításával vádolnak

A legfőbb ügyészség szombati tájékoztatása szerint hivatali visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt indult bűnvádi eljárás a jászvásári Sf. Spiridon kórház egyik orvosa ellen, akit 24 órára őrizetbe vettek, kérve az előzetes letartóztatását.

Az ügyészek szerint az orvos az elmúlt öt évben 238 holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, holott ezeknek az eszközöknek az újbóli felhasználása tilos. Ezzel nemcsak veszélyeztette a páciensek életét, de az egyébként ingyenes beavatkozást jelentős ellenszolgáltatás fejében végezte, sok esetben fiktív diagnózis alapján. Ilyen esetben a beavatkozás előtt olyan gyógyszereket írt fel, amelyek szívritmuszavarra utaló tüneteket váltottak ki.

Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos egész hálózatot működtetett, az ügyben további öt orvos ellen vizsgálódnak. Az ügyészek pénteken több házkutatást tartottak, és a már említett festmények mellett lefoglaltak több százezer lejnek megfelelő pénzt, rengeteg távközlési eszközt, valamint 25 szívritmus-szabályozót és defibrillátort.