Temesvár etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozták a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvényén.

A háromnapos program első napján bemutatták Adina Pintilie képzőművész-rendező Te egy más én vagy – A test katedrálisa című projektjét, amely a tavalyi, 59. Velencei Biennálén képviselte Romániát. A román művész alkotása április 30-áig látogatható Temesváron, majd októbertől jövő év februárjáig Stuttgartban állítják ki.

Temesvár a különböző kulturális projektek ritmusára fog vibrálni ebben az évben – jelentette ki a Lucian Romaşcanu kulturális miniszter. „Olyan programról beszélünk, amely művészeket, nemzedékeket és nemzetiségeket egyesít egy valóban európai eszmében, nyitottan az európai kultúrákra és alapvető értékekre” – tette hozzá a tárcavezető.

A megnyitó ünnepségre üzenetet küldött a rendezvény fővédnöki tisztségét ellátó Klaus Iohannis államfő. Nicolae Ciucă miniszterelnök a helyszínen mondott köszöntőjében azt hangsúlyozta: a mártírváros, amely 1989-ben meggyújtotta a szabadság szikráját, most új hidakat épít a kulturális közösségek között, és eleget tesz európai küldetésének.