A kormányzati programok prioritásként kezelik az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó 118 iskola kérdését, és a kormány szükség esetén sürgősségi eljárásban utal ki ezekre finanszírozást – mondta tegnap Dan Cărbunaru kormányszóvivő, aki a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatót Cseke Attila fejlesztési miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével.

Cărbunaru közölte, a hatóságok jelenleg 118 olyan iskolaépületet tartanak nyilván, amely az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozik. Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta, hogy az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó iskolák listája jelenleg a Tanügyminisztériumnál van. Hozzátette, az oktatási tárcának van egy, a Világbank által finanszírozott programja, amely 70 iskolaépület felújítását foglalja magában.

Cseke szerint a kormány meg fogja találni a támogatási forrásokat azon iskolaépületek felújítására is, amelyek jelenleg egyik finanszírozási programban sem szerepelnek.