Egy Bukarestben szervezett konferenciával elindult az ukrán-román Interreg NEXT határ menti együttműködési program, amelyre a két ország 54 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap az Európai Uniótól.

Az uniós normák ukrajnai meghonosítását segítő kohéziós programban az egészségügyi ellátás, az oktatás és az idegenforgalom fejlesztését célzó projektekkel lehet részt venni. A program ugyanakkor az éghajlatváltozáshoz történő jobb alkalmazkodást és katasztrófamegelőzést szolgáló fenntartható megoldásokat is támogat. Az uniós forrásokat a nemzeti hozzájárulásokkal egészítik ki – közölte a projektet Románia részéről előkészítő és lebonyolító fejlesztési minisztérium.

Az Interreg NEXT forrásokra román oldalon Szatmár, Máramaros, Botosani, Suceava és Tulcea megye, ukrán oldalon pedig Kárpátalja, az Ivano-frankivszki, Csernyivci és Odesszai terület lakosságát szolgáló projektek pályázhatnak.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben fogadta el a határokon átnyúló együttműködést támogató, Interreg NEXT Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna programot, amelynek keretében több mint 66 millió euró áll rendelkezésre az Ukrajnával folytatott, határokon átnyúló együttműködés céljaira.