A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét – számolt be az Anadolu török állami hírügynökség. A sebesültek száma elérte a 74 242-t.

A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről.

A mentési munkálatok 90. órájában hozták felszínre Hatay tartomány Samandag körzetében az eddigi legkisebb babát, egy 10 napos csecsemőt, valamint az édesanyját. A tartomány Iskenderun körzetében a mentés 102. órájában egyszerre hat embert sikerült a kimenteni a romok alól.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint a külföldi egységeket is beleértve jelenleg 30 306 hivatásos dolgozik a romokon. A kisegítő személyzettel együtt 121 128 ember vesz részt mentésben.

Csütörtökön, a mentés 4. napján 121 embert mentettek ki élve a romok alól.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) küldöttsége a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2023. február 9-én. Az MRSZ két nappal korábban Törökországba utazott Kutató Mentõ Alakulata után újabb, 11 tagú kutató-mentõ csapat – mentõtisztek és -ápolók, katonai mentõsök és tûzoltók egy romkutató kutyával és speciális felszerelésekkel – indul a földrengés helyszínére. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Az AFAD eddig 97 973 családi méretű sátrat állított fel a károsultak átmeneti ellátására.

Murat Kurum török környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter közlése szerint jelenleg 12 141 összeomlott vagy súlyosan megrongálódott épületről tudni a térségben.

Ma a súlyosan érintett régióban a nappali hőmérséklet 1 és 10 Celsius-fok között alakul, míg az előttünk álló éjszaka -1 és -11 Celcius-fok közötti hőmérséklet várható.

Övgün Ahmet Ercan, az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITÜ) geofizikaprofesszora pénteken a Twitteren azt írta, hogy még mintegy 200 ezer ember lehet a romok alatt, túlnyomó többségében halottak.