A román külügyminisztérium határozottan elítéli a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének hétfőn megjelent Facebook bejegyzését, amely szerint Románia állítólag korlátozza az úgynevezett székelyföldi zászló nyilvános használati jogát.

Bogdan Aurescu utasítására az ügyben a délelőtt bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét, akivel közölték a román álláspontot a kérdésben. A román külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a romániai jogrend szentesíti az országban élő mind a 20 nemzeti kisebbségnek sajátos szimbólumainak használatát, mind nyilvánosan, mind pedig magán jelleggel. Az úgynevezett Székelyföld zászlajával kapcsolatban a román külügy kiemeli, hogy nincs ilyen nevű területi-közigazgatási egység az országban, ezért nem létezik jog sem a hivatalos szimbólum használatára. A román fél határozottan felkéri a magyar hivatalosságokat, hogy tartózkodjanak a nyilvánosságnak szánt kijelentéseikben és elvárja, hogy a két ország közötti stratégiai kapcsolatnak megfelelően viselkedjenek. (Rador)

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfői Facebook bejegyzésében azt írta: „A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén! Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”