Az Európai Unió energiaellátása továbbra is nagymértékben támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagokra – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból.

A megújuló energiaforrások térhódításának köszönhetően 1990 óta az Európai Unióban felhasznált fosszilis tüzelőanyagok aránya 13 százalékponttal csökkent, azonban ezeknek az aránya a felhasználható bruttó energia 70 százalékát tette ki az unió területén 2021-ben, akárcsak az előző évben.

Továbbra is Málta az az uniós tagország, ahol a legmagasabb, 96 százalékos a rendelkezésre álló bruttó energiamennyiségben a fosszilis tüzelőanyagok aránya. A sorban Hollandia és Ciprus következik egyenként 89 százalékos aránnyal, majd Írország és Lengyelország 88 százalékos aránnyal. A legtöbb tagország esetében 50 és 85 százalék közötti az arány, beleértve Romániát is, ahol 72,4 százalék a fosszilis tüzelőanyagok hányada.

Csupán Svédországban (32 százalék), Finnországban (38 százalék) és Franciaországban (48 százalék) volt 50 százalék alatti ez az arány.