Megfelelően alkalmazták a román hatóságok a korrupció megelőzésére vonatkozó ajánlásokat a törvényhozók, valamint a bírák és ügyészek tekintetében, de nagyobb átláthatóságra van szükség a jogalkotási folyamatban, és kevesebb alkalommal kell élni a gyorsított eljárások lehetőségével – hangsúlyozta legfrissebb időközi jelentésében az Európa Tanács égisze alatt működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO).

A jelentés következtetése szerint az összesen 18 ajánlásból 10-et kielégítően gyakorlatba ültetett vagy kielégítő módon kezelt az ország. „Némi javulásként” értékeli a GRECO a parlamenti képviselők magatartási kódexének bevezetését, illetve méltányolja a mentelmi jog megvonásával kapcsolatos kérdéskör megvitatására irányuló erőfeszítéseket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy többet kell tenni az összeférhetetlenségi helyzetek kezelése érdekében, és szabályokat kell bevezetni a törvényhozók és a lobbisták közötti interakciókra vonatkozóan.

A testület pozitívumként emelte ki a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló új törvények elfogadását, amelyeket tavaly november 25-én hirdetett ki az államfő. A GRECO leszögezi, Románia ajánlásoknak való megfelelőségi szintje már nem tekinthető „összességében nem kielégítőnek”.

A korrupcióellenes szervezet ugyanakkor arra szólította fel a román küldöttség vezetőjét, hogy 2023. december 31-éig készítsen jelentést a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről.