A Román Rádió Kulturális csatornája (Radio România Cultural/RRK) Ukrajna Oroszország általi lerohanásának első évfordulóját jelezve arra kéri a hallgatókat, hozzanak üres  bőröndöket a Román Rádió  bukaresti koncerttermébe február 20-ig. Az összegyűlt bőröndökből épül majd fel az a művészi installáció az előadóterem színpadán, amely az exodus/a kivonulás jelképe kíván lenni. Február 25-én este hét órától a közszolgálati rádió  koncerttermében  a rádió zenekarai és kórusai mutatják be Az élet egy bőröndben (Viața într-o valiză) című koncertet, illetve előadást, amelynek része a bőrönd-installáció. A szervezők közleménye szerint az előadás és koncert célja bemutatni, hogyan kényszerítette a háború emberek millióit a menekülésre, milliókat, akik mindössze egy-egy utazótáskával keltek útra, és hogyan váltunk mi magunk csupán szemlélői ennek. „Mintha hozzászoktunk volna a szerencsétlenség látványához. Ahhoz, hogy a drámákat leállíthassuk, és azért, hogy tanulhassunk mindabból ami a közvetlen közelünkben történik, nem szabad megállnunk. Kötelességünk, hogy ne felejtsünk, és hogy igyekezzünk megtenni minden tőlünk telhetőt azért, hogy megállítsuk a katasztrófát. A Román Rádió Kulturális csatornája a maga médiafegyverét használja az ügy érdekében, a béke szimbólikus fegyverét” – nyilatkozta a RRK menedzsere, Radu Croitoru.

Szintén február 25-én nyílik meg Bukarerstben, a közszolgálati rádió koncertterme előcsarnokában a Művészetek és Művészek Párbeszédben Alapítvány (Fundația Arte și Artiști în Dialog – FAAD) által jegyzet képzőművészeti kiállítás, amely az ukrajnai exodus első hónapjait rögzítette, a száműzetés teljes kálváriáját a háború kitörésének pillanatától kezdődően – festmények és más kortárs művszeti alkotások formájában. A kiállítás kurátora és a FAAD alapítvány képviselője, Iulia Mihalcea szerint a tárlat anyagának komor poétikáját az események drámiasága, illetve ezeknek művészi átélése adja.

Február 20-ig  tehát bárki, akinek van olyan bőröndje, amelyet már nem használ, és szívesen felajánlaná a fenti célra, illetve szeretné ily módon kifejezni szolidaritását az ukrán nép szenvedései iránt, behozhatja a Román Rádió bukaresti székházába (bejárat a Temișana utca felől, nyitvatartási idő hétfőtől péntekig 9-17 óráig).