A szövetségesek több fegyvert kínálnak Ukrajnának, de a harckocsikról nem született döntés a németországi Ramstein légi támaszponton, ahol pénteken találkozott az Ukrajnát fegyverekkel támogató ötven ország védelmi minisztere, az úgynevezett nemzetközi kapcsolattartó csoport.

A ramsteini találkozó előtt óriási nyomás nehezedett Németországra, hogy engedélyezze Leopard 2 harckocsik Ukrajnába küldését, Berlin azonban csak akkor lehet hajlandó Leopardokkal segíteni Ukrajnát, ha az amerikai kormány M1 Abrams-eket küld. Az Egyesült Államok pedig szintén ragaszkodik ahhoz a döntéséhez, hogy nem szállít Ukrajnának Abrams tankokat – írta a Reuters név nélküli forrásokra hivatkozva.

A szövetségesek ígéretet tettek nagy mennyiségű egyéb fegyverre, beleértve légvédelmi rendszereket és más harckocsi modelleket.

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Ugyanakkor az Egyesült Államok arra ösztönzi Kijevet, hogy halassza el az orosz csapatok ellen tavaszra tervezett offenzíváját – értesült a Reuters. Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: katonai szempontból ebben az évben nagyon-nagyon nehéz lenne kiszorítani az orosz erőket a megszállt ukrán területekről.