Elérhetetlenné válhat szeptembertől a TikTok az európai felhasználók számára, amennyiben a cég nem igazítja működését az uniós jogszabályokhoz. Ezt maga a belső piacért felelős EU-biztos közölte Sou ce Csu TikTok-vezérrel. Thierry Breton kifogásai a hamarosan életbe lépő digitális szolgáltatási törvénnyel, a DSA-val (Digital Services Act) kapcsolatosak.

A TikTok-vezér elmondta, elkötelezettek, hogy megfeleljenek az uniós jogszabálynak. Emellett komoly erőfeszítéseket tettek, hogy az EU előírásaihoz igazítsák az adatvédelmi szabályaikat, valamint a dezinformáció kezelésére vonatkozó kódexüket.

Az EU-s fenyegetés mögött elsősorban az áll, hogy a TikTok közönsége a legfiatalabb korosztály, ami nagyobb felelősséget ró az oldalra. Emellett évek óta él a gyanú, hogy a videómegosztó cég közvetlenül be van kötve a kínai államhoz. A TikTok ezt tagadja, azonban tavaly decemberben kiszivárgott egy belső levelezés, amiből kiderült: a vállalat alkalmazottai két újságíró – köztük a Financial Times munkatársa – után kémkedtek, hogy lebuktassák az újságírók forrásait.