„A Bukaresti Táblabíróság január 10-ei döntésének értelmében előzetes letartóztatásban maradnak a Tate testvérek. Andrew és Tristan Tate-t bűnszervezet létrehozásával, emberkereskedelemmel és nemi erőszakkal vádolják. Ugyancsak előzetes letartóztatásban marad egy volt rendőrnő és Andrew Tate barátnője, akik – a vádhatóság szerint – segítették a testvérpárt a nekik felrótt bűncselekmények elkövetésében.

A vádlottak brit állampolgárok, azonban egy ideje Romániában élnek. Ezt Andrew Tate azzal indokolta, hogy itt kevésbé korlátozzák a nőkkel szembeni előítéletes megnyilvánulásait. Andrew Tate 36 éves és kétes népszerűségre tett szert a közösségi oldalakon nőgyűlölő, valamint gazdagságát fitogtató videó-klipjeivel, korábban pedig kick-box karate versenyeken szerepelt. Testvére, Tristan elsősorban a celebvilágból ismert nőkkel folytatott kapcsolatai révén vált ismertté Romániában” – írta a minap a RADOR Hírügynökség. Aki esetleg nem olvassa a bulvársajtót, annak elmondom, hogy a Tate testvérek azért jöttek Romániába, mert Nagy Britanniában forró lett a lábuk alatt a talaj. Nőkkel szembeni erőszak alapos gyanúja miatt vizsgálat indult ellenük. Romániában ugyanazt csinálták, mint a ködös Albionban: videochat-szolgáltatást nyújtottak, s gyakran erőszakkal kényszerítettek nőket arra, hogy pornófilmekben szerepeljenek.

Minderről a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő kick-box karate-bajnok és nőverő a The Fellas podcastnak adott nyilatkozatában egészen mást mondott. Tate szerint „a nyugati társadalom degenerált és korrupt”. Ezzel nehezen egyeztethető össze az a véleménye, miszerint nem tartja természetesnek, hogy nem fizetheti le a rendőrt, ha az megállítja valamilyen közlekedési kihágás miatt. Ezt az ellentmondást ő maga oldotta fel. Szerinte a nyugati korrupció abban különbözik a hazaitól, hogy ott csak a nagyon gazdagok, milliárdosok vagy vezető politikusok élhetnek ezzel az eszközzel. Ő viszont olyan helyen szeretne élni, ahol „a korrupció mindenki számára hozzáférhető”. Szerinte e tekintetben a legjobb helyek Románia és Dubaj, „ahol a vallásnak még nagy tekintélye van” (sic). Hogy a fivérek épp Romániát választották, abban szerepe lehet annak a hazánkkal szembeni előítéletnek, miszerint itt virágzik a korrupció, az őslakosok hasra esnek az üveggyöngyöket osztogató nyugatiak előtt, akik nálunk mindent megtehetnek (szemben Nagy Britanniával, ahol mindez csak a milliárdosoknak adatik meg) stb.

Nos, Andrew Tate nem éppen egy politikai elemző, sokkal inkább egy kisstílű garázda (talán a román „cocalar” kifejezés illene rá legjobban), mégis hordozója annak a kultúrrasszizmusnak ami Romániával szemben már évtizedek óta megnyilvánul és ami megmagyarázza a Bukaresttel szembeni kettős mérce alkalmazását (lásd: Schengen). A bizalom – tőke, amely erőteljesen befolyásolja a gazdasági és politikai döntéseket. Jórészt ezzel magyarázható az, hogy az egyes közép- és kelet-európai országok nagyon eltérő nyugati elbírálásban részesülnek.

A Romániáról kialakult kép hosszú ideig azért sem javulhatott, mert a politikai elit egyik szárnya, jelesen a Traian Băsescu – Monica Macovei által fémjelzett csoportosulás, arra használta fel külföldi kapcsolatait, hogy korrupt országként mutassa be Romániát, azt sugallva, hogy kizárólag ők képesek megtisztítani az országot ettől a rákfenétől (a példapereket aztán a Kövesi – Coldea tandem szolgáltatta). A Tate-ügy azt jelzi, hogy az általuk okozott kárt még mindig szenvedi Románia és minden bizonnyal jó esetben is hosszú éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy érdemi változás történjen.

Hazánknál Magyarország sokkal jobb helyzetből indult 1990-ben. A keletnémet turisták előtt határt nyitó ország Európa kedvence volt. 2010 óta azonban Orbánnak sikerült lerombolnia mindazt amit az előző kormányok felépítettek és a rezsim ma elszigeteltebb Európában, mint bármikor. Magyarországra úgy tekintenek, mint valami feudális rendszerre, ahol a korrupció rendszerszintű, a demokratikus intézményeket pedig kiürítették. Ennek az elvesztett bizalmi tőkének a visszaszerzésére pedig – mi tudjuk – még Orbán bukása után is talán évtizedekre lesz szükség.