Törökország felszólította Svédországot és Finnországot, hogy tegyenek többet a NATO-csatlakozási pályázatuk körüli vita rendezése érdekében, és kijelentette, hogy a katonai szövetség bővítése létfontosságú a saját szomszédságának stabilitása szempontjából.

A Financial Timesnak adott interjújában Hulusi Akar védelmi miniszter visszautasította azt a kritikát, hogy ártanak a szövetségnek az északi országok közös kérelmével szembeni ellenvetései és az Oroszországhoz fűződő baráti kapcsolatai.

„A NATO Törökország nélkül elképzelhetetlen. Mi egy kipróbált hadsereg vagyunk, amely soha nem cselekedne a szövetségeseinkkel ellentétesen” – mondta a miniszter, aki korábban a török fegyveres erőket vezette.

Törökország közölte: nem ratifikálja a NATO-bővítést, amíg Svédország nem lép a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen, amely évtizedek óta harcol a török állam ellen. Emellett Ankara kéri azoknak a menedékkérőknek a kiadatását, akik a 2016-os erőszakos puccskísérletért okolt iszlám hálózathoz tartoznak.