Megöltek egy neves pakisztáni emberi jogi aktivistát és ügyvédet, aki bírálta a hadsereg politizálását és a vallási alapú fegyverkezést − közölte a rendőrség a Reuters hírügynökséggel.

A pakisztáni ügyvédi kamara korábbi elnökére, Abdul Latif Afridira egy magát ügyvédnek kiadó férfi adott le több lövést kézifegyverből. A tettest még a helyszínen, a pesavari bíróságon letartóztatták, szemtanúk beszámolója szerint meg sem próbált elmenekülni.

A támadó, Adnan Hán korábban azzal vádolta meg Afridit, hogy ő szervezte meg apja − Szamjullah Hán ügyvéd − meggyilkolását 2015-ben. Annak idején Szamjullah Hán képviselte azt a pakisztáni orvost, Sakil Afridit, aki segített az amerikai hírszerzésnek, a CIA-nak Oszama bin Laden al-Kaida-vezér 2011-es kézre kerítésében.

A pakisztáni igazságszolgáltatás 2012-ben 33 évi börtönbüntetésre ítélte Sakil Afridit azzal a váddal, hogy pénzt és orvosi kezelést nyújtott iszlám fegyvereseknek egy törzsek uralta országrészben. Afridi tagadta a vele szemben felhozott vádakat, az Egyesült Államok pedig a szabadlábra helyezését követelte.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a gyilkosságot, és részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak. A miniszterelnök egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az északnyugati tartományban romlik a biztonsági helyzet.