Nyílt levélben kérték hétfőn a kormányt az Északnyugati Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy) vezetői, hogy támogassa az észak-erdélyi autópálya befejezését.

Az önkormányzati vezetők Zilahon a hat megye kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését lehetővé tevő régiós stratégia kidolgozásáról tanácskoztak.

Szilágy Megye Tanácsának a találkozó után kiadott közleménye szerint a megbeszélésen a régió közúti infrastruktúrájának a fejlesztése is terítékre került. A tanácskozás részt vevői ezzel összefüggésben nyílt levelet küldtek Nicolae Ciucă miniszterelnöknek és Sorin Grindeanu kormányfő-helyettesnek, amelyben a támogatásukat kérték az észak-erdélyi autópálya munkálatainak a folytatásához.

A közlemény szerint a beruházás befejezése lehetővé tenné Erdély összekapcsolását a transzeurópai közlekedési hálózattal. „Álláspontunk szerint ennek a beruházásnak stratégiai jelentősége van Románia és az északnyugati régió fenntartható fejlesztésének szempontjából” – olvasható a hat megyei tanácselnök által aláírt nyílt levélben.

Az önkormányzati vezetők szerint az autópálya befejezésével a hat megye összekapcsolódhat a többi régióval, növekedne a munkaerőpiaci mobilitás, ami a régió valamennyi közösségére jótékony hatással lenne.

A tervek szerint május vagy június folyamán elkészül a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közti 13,554 kilométeres sztrádaszakasz, amellyel egyébként Románia átlépheti az 1000 kilométeres álomhatárt.

Ugyanakkor a Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres szakaszra újabb versenytárgyalást írtak ki, több mint hat évvel azután, hogy az előző kivitelezővel felbontották a szerződést.

Az ajánlatokat március 15-ig várják, a kivitelezőnek 24 hónap áll majd a rendelkezésére a munkálatok elvégzésére.