A World Vision Románia kedden ismertetett felmérése szerint az idei első tanítási héten a tanárok egyötöde észlelt influenzás eseteket a gyerekek körében.

Ebből kiindulva az alapítvány képviselői arra kérik a helyi hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az influenza veszélyeiről tájékoztató kampányokra, és biztosítsák a szükséges maszkokat és fertőtlenítőszereket valamennyi tanintézetben.

A civil szervezet keddi közleményében emlékeztetett: az oktatási és az egészségügyi minisztérium arra kérte a szülőket, hogy ha influenzaszerű tüneteket észlelnek a gyermekeiken, akkor ne küldjék őket iskolába.

World Vision Románia háromszáz városi és vidéki pedagógus körében készített felmérése szerint a tanárok egynegyede állítja, hogy egyáltalán nem, vagy a gyermekek és a tanszemélyzet kevesebb mint egyharmada számára biztosítanak maszkot abban az iskolában, ahol tanítanak. A pedagógusok 12 százaléka szerint hasonló a helyzet a fertőtlenítőszerek tekintetében is. Ilyen körülmények között a megkérdezett tanárok 43 százaléka influenzafertőzéstől tart.

Közleményében az alapítvány felhívta a figyelmet arra, hogy az iskoláknak szóló egészségügyi ajánlásokat csak akkor lehet teljesíteni, ha a szülőket és a tanárokat megfelelően tájékoztatják a saját és gyermekeik egészségének megvédési módozatairól.