Megerősítette stratégiai védelmi együttműködését Japán és az Egyesült Államok, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Washingtonban fogadta tokiói hivatali partnereit.

„Egyetértünk abban, hogy Kína jelenti a legnagyobb stratégiai kihívást” – szögezte le az amerikai diplomácia vezetője, miután tárgyalt Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel. A két politikus közös sajtótájékoztatóján az amerikai külügyminiszter „melegen üdvözölte”, hogy Japán új védelmi stratégiát jelentette be, és jelentősen növeli védelmi kiadásait. Megerősítette ugyanakkor, hogy a két ország közötti védelmi megállapodás hatályát a világűrre is kiterjesztették. Bármilyen, űrbéli incidens alapján is életbe léptethető a két ország közötti egyezmény 5. cikke, amely értelmében ha az egyiküket megtámadják, azt a másik ország is saját maga elleni támadásként értékeli – magyarázta Blinken.

Lloyd Austin a megbeszélések után bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2025-ig gyorsreagálású tengerészgyalogos erőt vezényel okinavai bázisára, hogy megerősítse Japán védelmét. Mint mondta: egy tüzérségi ezred helyét veszi át a tengerészgyalogság. Austin szerint ez az egység jelentősen javítja majd Japán védelmét és az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát. Okinavát több mint 25 ezer amerikai katona állomásozik.

Holnap Joe Biden amerikai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt.