Kolozsvár és térségének legkorábbi reneszánsz falképeit találták meg a kutatók a kolozsvári Farkas utcában. A református óparókia egykori tanácstermében lévő falfestmények több okból is egyedinek számítanak – számoltak be a Krónika portálnak nyilatkozó szakemberek, Kiss Lóránd falképrestaurátor és Weisz Attila művészettörténész.

A felújítás alatt álló belvárosi műemlék épület boltozatán és oldalfalain latin és magyar nyelvű, moralizáló feliratokat találtak, amelyeket a kornak megfelelő, virágos ornamentika ölel körül.

A Herepei-házban található falfestmények kivételes művészettörténeti jelentőséggel bírnak Kiss Lóránd szerint, egyrészt mert jelen pillanatban Kolozsvár egyetlen ismert késő reneszánsz falképei, másrészt hűen tükrözik a korabeli Kolozsvárt, amikor a város a virágkorát élte.

A művészettörténeti kutatást végző Weisz Attila szerint a hivatali épületként működő Herepei-ház utcai nagy terme a ház legreprezentatívabb helyisége, a belvárosi presbitérium és a püspökség mellett működő, világi főrangú patrónusokból álló tanács gyűlésterme volt. Az egyedi falképek megrendelője vélhetően a presbitérium volt.