Két nap múlva lesz Románia Európai Unióhoz történt csatlakozásának 16. évfordulója. Ebből az alkalomból kértem meg Winkler Gyula és Vincze Lóránt európai parlamenti képviselőket, hogy értékeljék mit hozott jót és kevésbé jót a csatlakozás Romániának. Bukarestben is bemutatták a botfalusi cukorgyár és az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait nyomon követő Keserédes című, Vargyasi Levente és T. Bányai Péter legújabb dokumentumfilmjét. Ugyancsak a Bukaresti Magyar Filmhéten láthatta a közönség Csibi László kolozsvári filmrendező A szocializmus hátsó bejárata című dokumentumfilmjét, amelyben a rendszerváltás előtti romániai magyar sajtó helyzetét, a médiában tevékenykedők lehetőségeit, a cenzúra és a „kiskapuk” természetét járja körül a szerző.

Idén ünnepelte Románia Európai Unióhoz történt csatlakozásának 15. évfordulóját és már csak néhány nap választ el a 16. évfordulótól. Winkler Gyula európai parlamenti képviselőtől kérdezem, hogy mit jelentett az uniós tagság Romániának.

Két nap múlva emlékezünk meg, mert ünnepelni idén sem ünnepeltünk arra, hogy Románia 16 éve csatlakozott az Európai Unióhoz. Mit jelentett politikai szempontból Romániának az Európai Unióhoz való csatlakozás?

Az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait követi nyomon Vargyasi Levente és T. Bányai Péter legújabb, Keserédes című dokumentumfilmje, amelyet a Bukaresti Magyar Filmhéten mutattak be a fővárosi közönségnek. A vetítést követő beszélgetés után kértem mikrofon elé Vargyasi Leventét és T. Bányai Pétert.

Egy másik romániai magyar dokumentumfilmet is bemutattak a Bukaresti Magyar Filmhéten. Ott láthatta a fővárosi közönség Csibi László kolozsvári filmrendező A szocializmus hátsó bejárata című dokumentumfilmjét, amelyben a rendszerváltás előtti romániai magyar sajtó helyzetét, a médiában tevékenykedők lehetőségeit, a cenzúra és a „kiskapuk” természetét járja körül a szerző.