Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is bemutatóval búcsúztatják az óesztendőt a színházak: klasszikus komédiát, Shakespeare-átiratot és Tamási-darabot láthat a nagyérdemű szilveszterkor. Kolozsváron és Szatmárnémetiben régebbi, de a közönség által kedvelt produkciókat tűztek műsorra év végén.

A nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága, avagy egy őrült nap című darabot tűzte műsorra, az 1778-ban íródott darab klasszikus vígjátéknak számít, szerzője, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais – rendezője pedig  Botos Bálint. A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat év végi műsorán egy William Shakespeare-átirat szerepel, melyet Mohácsi János rendez. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tamási-évadát lezáró szilveszteri előadása a Hullámzó vőlegény, amely egy szilveszter estéjén történő különös leánykérés történetét, annak előzményeit és következményeit meséli el. Tamási Áron a művészet és megélhetés kérdéskörét próbálja körüljárni ebben a darabjában, melyet Albu István rendező irányításával állított színpadra a sepsiszentgyörgyi társulat.  

Kolozsváron csütörtökön, azaz ma láthatja a közönség az év utolsó előadását: 19 órától az Andrei Şerban által rendezett Ibsen-darabot, a Hedda Gablert. A szatmárnémeti Harag György Társulat vígjátékot kínál közönségének szilveszterkor: a Hello, Dolly! című előadást. Michael Stewart és Jerry Herman nagy sikerű darabja Thornton Wilder A házasságszerző című darabja nyomán íródott, az előadást Sorin Militaru rendezte.

Kyle Head/Unsplash