A kínai kormány bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány okán több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami a kínai állampolgároknak újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő. Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is. Az Egyesült Államok ma jelezte: fontolgatják, hogy beutazási korlátozáskat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt.

A japán hatóságok tegnbap már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírus-teszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.