Kéttucatnyi nő tüntetett tegnap az afgán főváros utcáin tiltakozásul amiatt, hogy a tálib kormány a minap kitiltotta a nőket az állami és magánegyetemekről. Mindeközben Törökország és Szaúd-Arábia is a rendelkezés mielőbbi visszavonását követeli az afgán kormánytól, mert az „megdöbbentette az iszlám világot”.

Az egyik résztvevő később az AP hírügynökségnek azt mondta: a tálib biztonsági erők „megverték és megostorozták a lányokat”, majd hozzátette: „mi még időben el tudtunk menekülni, de több tüntetőt őrizetbe vettek”.

Sportolók mellett a Kabultól 150 kilométerre keletre fekvő Dzsalálábádban, az orvostudományi egyetem férfi hallgatói is utcára vonultak a szolidaritás jegyében, és a vizsgák bojkottálására szólítottak fel mindaddig, amíg a kormány nem vonja vissza a nőkkel szembeni diszkriminatív intézkedést. A tálib kormány legújabb intézkedését a legtöbb iszlám országban is elítélték. Hevesen bírálta a rendelkezést Szaúd-Arábia vezetése is, noha az országban 2019-ig számos hasonló jogszabály volt érvényben a nőkkel szemben.

A tálib felsőoktatási miniszter az afgán televíziónak adott interjúban elutasította a széles körű nemzetközi tiltakozást, és felszólította a külföldieket, hogy ne avatkozzanak be Afganisztán belügyeibe. A tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta egyre gyakoribbak a nőket és a kisebbségeket érintő jogsértések.