Elfogadta a parlament szerdán a 2023-as államháztartási törvény tervezetét, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

A jogszabálytervezetet 251 törvényhozó támogatta, 115-en ellene voksoltak, hárman tartózkodtak a szavazáskor. A tervezeten nagyon keveset módosítottak a parlamenti vita során, a honatyák alig három nap alatt utasították el az ellenzék legtöbb javaslatát. Az államháztartási hiány az idei 80 milliárdról 68,2 milliárd lejre csökken jövőre, a nyugdíjak 12,5 százalékkal emelkednek, a gazdaságbeli minimálbér eléri a 3 ezer lejt és különböző segélyeket is folyósítanak a rászorulóknak. A jogszabály értelmében GDP 7,2 százalékát fordítják beruházásokra, a költségvetés kidolgozásánál 9,6 százalékos átlagos inflációval számoltak. Az elmúlt 30 év történetében először fordul elő, hogy december első felében a parlament elfogadja a következő évi költségvetést – jelentette ki a miniszterelnök. Nicolae Ciucă realistának és kiegyensúlyozottnak nevezte a jövő évi költségvetést, amely támogatja a gazdaságot és védi a lakosságot.

A törvény parlamenti elfogadása után Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke a plénum előtt hazugnak és inflációgerjesztőnek minősítette a költségvetést. Drulă a liberálisok szemére vetette, hogy annak ellenére, hogy azt ígérték, nem lesznek adóemelések, a büdzsé tulajdonképpen erre épül.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke szerint a költségvetés csúfot űz a lakosságból, és szégyen Romániára nézve, hogy Nicolae Ciucă a kormányfője.