‘Mélységes csalódását’ fejezte ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő amiatt, hogy az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról. ‘Azért nem születhetett ma egyöntetű döntés, mert Ausztria megalapozatlanul tagadta meg Románia belépését a schengeni térségbe’ – jelentette ki Nicolae Ciucă. Elmondta, hogy Románia tételesen cáfolta azokat az illegális migrációval kapcsolatos adatokat, amelyekre Bécs a döntését alapozta.

Klaus Iohannis szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus csütörtökön az ország felvételéről a schengeni térségbe. Az államfő sajtónyilatkozata szerint Románia kedvező döntést érdemelt volna, és ezt támasztják alá a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései is.

Lucian Bode csütörtökön kijelentette, hogy a Románia schengeni csatlakozása elleni szavazás „az EU egésze elleni szavazás” volt, ami megörvendeztet „egyes unión kívüli szereplőket’. A belügyminiszter azt mondta, hogy a történelme során Romániával több igazságtalanság is történt, amelyek hátterében a legtöbbször Oroszország állt. Hozzátette, hogy a schengeni csatlakozás továbbra is Románia országos célkitűzése.

„Gyalázatos döntésnek” nevezte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítását. Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen” – fogalmazott Kelemen. A szövetségi elnök hangsúlyozta, Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, és élvezi a schengeni övezet tagországainak támogatását, amelybe „belerondított” Ausztria.

Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke Twitter-oldalán azt írta, hogy mindkét ország teljesítette a követelményeket és megérdemelte volna a felvételét a belső határellenőrzések nélküli övezetbe. Felszólitotta továbbá az EU Tanácsát, hogy cselekedjen, és találjon kompromisszumos megoldást.

Ylva Johansson csütörtökön Brüsszelben kijelentette: meggyőződése, hogy mandátumának lejárta előtt el fogja érni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Közölte, hogy prioritásként fogja kezelni ezt az ügyet.