Kereskedelmi háború alakulhat ki az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között, ha a jövő év elején módosítások nélkül kezdődik el a gyakorlatba ültetése a washingtoni Kongresszus által elfogadott nagyszabású inflációcsökkentési törvénynek.

A jogszabály 370 milliárd dollár értékben támogatja az USA-ban gyártott zöld technológiákat, például az elektromos autókat, az energiaintenzív iparágakat és a megújuló energiaforrásokat, ezzel versenyhátrányba hozva az európai vállalatokat. Egy közös munkacsoport – a Kereskedelmi és Technológiai Tanács – hetek óta tárgyal az európai vállalatokat érintő lehetséges kivételekről. A testület legutóbb hétfőn ülésezett – látható eredmény nélkül –, és a téma napirendre került Emmanuel Macron francia elnök múlt heti amerikai látogatásán is.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az uniós törvényhozás Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke emlékeztet: az EU és az USA nem egyszerűen kereskedelmi háború, hanem egy újabb kereskedelmi háború küszöbén áll. Úgy értékelte: a volt elnök, Donald Trump leköszönése után csak a washingtoni kormányzat retorikája változott, a magatartása alig.