A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a kormány tévesen alkalmazza a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra (prosumerek) vonatkozó uniós irányelvet. Az USR azt tervezi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogyha a kormány nem módosítja az úgynevezett napadót.

A Virgil Popescu vezette energiaügyi minisztérium nemrégiben sürgősségi rendeletet fogadott el, amelynek értelmében megadózzák azokat a személyeket illetve cégeket, amelyek a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő, , vagy állami támogatást kaptak fotovoltaikus pannók telepítésére, például a Fotovoltaikus Zöld Ház program keretében. Az intézkedés a kis- és középvállalkozásokra, valamint a fotovoltaikus pannókba beruházó farmokra is vonatkozna.

A kormány értelmezése szerint az erre vonatkozó uniós direktíva ezt lehetővé, sőt kötelezővé teszi, az ellenzék szerint azonban az európai irányelv határozottan ellenzi az önfogyasztásra termelés megadóztatását, sőt rendelkezik a prosumerek adómentességéről. A direktíva felsorol ugyan néhány kivételt, Virgil Popescu azonban szabállyá alakítja ezeket. Az ellenzéki párt szerint a PSD-PNL-kormány ezzel az intézkedéssel csapást akar mérni a független energiatermelésre, hogy védje a nagy állami vállalatok piacát. Korábban Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője is bírálta Facebook-oldalán az energiaügyi minisztert a jogszabály előírásai miatt.