Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampányát indította el péntek délelőtt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Nicolae Ciuca miniszterelnök részvételével tartott eseményen.

Az erdősítés során 57 ezer hektár új erdőt telepítenek, a tulajdonosok pedig évi 456 eurós támogatásban részesülnek. Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni – közölte Tánczos Barna.

Ugyancsak a délelőtt írták alá újabb 18 önkormányzattal a Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott hulladékudvarok létrehozására vonatkozó szerződéseket. Ezúttal 22 hulladékudvar létesül 18 településen. Többek között Nagyiratoson, Szovátán, Dicsőszentmártonban, Kisbácsban is épülhet szelektív hulladékgyűjtő központ. Tánczos Barna kiemelte, több mint 600 hulladékgyűjtő udvar létrehozására pályáztak az önkormányzatok. A hulladékudvarokba önkéntesen viheti be a lakosság azt a szemetet, amelyet nem szállít el a szolgáltató, például bútorokat, használt gumiabroncsokat, építkezési hulladékot. A tárcavezető hangsúlyozta, egy hulladékudvar hozzávetőleg 50 ezer állampolgár kiszolgálását biztosítja.