Folytatják a tiltakozást az illyefalviak a Brassót Bákóval összekötő A13-as autópálya tervezett nyomvonala ellen. Mára a közlekedési minisztérium épülete elé jelentettek be tüntetést, miután korábban hiába tiltakoztak helyi szinten.

A háromszéki Illyefalva és a Brassó megyei Szászhermány községhez tartozó Vámoshíd lakói azt szeretnék, ha sztráda nyomvonalát – amely a tervek szerint a házak közvetlen szomszédságában haladna el – a településen kívülre költöztetnék.

A tiltakozók egyik szószólója, Benkő Árpád Jenő önkormányzati képviselő a Háromszéknek elmondta: azért találják időszerűnek a tiltakozást, mert a közúti infrastruktúrát kezelő társaság szerződést bontott a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével megbízott vállalattal, és még nem hirdették meg a közbeszerzést az új tervező kiválasztására.

A közlekedési minisztérium szóvivője a közszolgálati televíziónak nyilatkozva ismételten kizárta a nyomvonalváltoztatást. „Az autópályaépítés nem játék egy kariókával” – fogalmazott Alin Serbanescu, aki azzal érvelt, hogy eredetileg a helyi hatóságok képviselői egyetértettek az autópálya nyomvonalával. A helyiek ezzel szemben azt állítják, nem vonták be őket a tervezési folyamatba, sőt az titokban zajlott.