Az ország lakosságának több mint fele úgy véli, hogy jelenleg rosszabb helyzetben van az ország, mint 1989-ben – derül ki az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet által készített két felmérésből.

Az egyik közvélemény-kutatás május 23-a és június 14-e között készült 1500 személy megkérdezésével, a másikat szeptember 26-a és október 4-e között készítették 1200 személy bevonásával.

A május-júniusban megkérdezettek 54 százaléka, a szeptember-októberben megkérdezetteknek pedig az 57,4 százaléka gondolja úgy, hogy az ország általános helyzete rosszabb, mint volt 1989-ben. Ugyanakkor a május-júniusban megkérdezettek 43,5 százaléka és a szeptember-októberben megkérdezettek 39,1 százaléka véli úgy, hogy az ország általános helyzete 2050-ben jobb lesz a mostaninál.

Arra a kérdésre, hogy melyiket tartják az ország két legfontosabb környezeti problémájának, a megkérdezettek 58,4 százaléka az illegális fakivágásokat, 42,6 százalék pedig a vízszennyezést jelölte meg. A május-júniusi felmérés szerint a romániai lakosság 76,1 százalékát nagyon vagy eléggé foglalkoztatja az egészsége.

Mindkét felmérés azt mutatta, hogy az emberek 89,2 százaléka úgy véli, gyakrabban kellene népszavazást tartani a fontosabb helyi vagy országos érdekeltségű kérdésekben.