Az Európai Bizottság (EB) elvárja Romániától, hogy folytassa a nyugdíjreform megvalósítását, amelyet az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtandó következő kifizetési kérelmek elbírálásakor vizsgálnak majd meg – nyilatkozták ma brüsszeli források.

A nyugdíjreform egy új nyugdíjtörvény elfogadását feltételezi, amely felváltja a jelenleg hatályos 2019/127-es jogszabályt. „Az új törvény egyik célja kell hogy legyen a nyugdíjkiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) 9,4 százalékára történő korlátozása” – nyomatékosították, hozzátéve, ez a kitétel szerepel az Európai Tanácsnak a román helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló végrehajtási határozatának mellékletében is.

Az EB illetékesei emlékeztettek, a végrehajtási határozat azt is leszögezi, hogy a helyreállítási tervbe foglalt reformokkal és beruházásokkal kapcsolatban megszabott mérföldköveket és célokat kötelező módon teljesítenie kell az országnak ahhoz, hogy megkapja a helyreállítási alapból számára elkülönített pénzt.

A végrehajtási határozat szerint az új nyugdíjtörvény gyakorlatba ültetésének határideje 2023 első negyedéve, így ennek a célkitűzésnek a teljesítését a negyedik kifizetési kérelem elbírálásakor vizsgálja meg az EB.