Novák Csaba Zoltán történész, Maros megyei szenátor váltja Horváth István szociológust a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet élén.

A hírt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes jelentette be a közösségi oldalán.

Novák hat évig volt tagja az RMDSZ szenátusi frakciójának, történészként az oktatás volt a fő területe. A mostani törvényhozói ciklusban a külügyi, valamint a tudományos, innovációs és műszaki bizottság a tagjaként, illetve az oktatási szaktestület alelnökeként tevékenykedett.

Kelemen Hunor szerint a maros megyei szenátor „emlékezetes felszólalásaiban mindig előre mutatóan beszélt a román–magyar–más kisebbségi közösségek közötti együttéléséről”. Az RMDSZ elnöke szerint Novák „hiányozni fog a csapatból”, de a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet élén továbbra is felelősségteljes munkát fog végezni a kisebbségi közösségekért.

A megüresedett törvényhozói helyet Novák Levente veszi át, a távozó szenátor névrokona.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által irányított kisebbségkutató intézet 2007-ben alakult, vezetését mindeddig Horváth István szociológus látta el. Horváth István az MTI-nek elmondta: a múlt hét végén lejárt a vezetői mandátuma, és nem pályázott a meghosszabbítására, mert a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) végzett oktatói munkájára szeretne összpontosítani. Hozzátette: reménykedett abban, hogy olyan vezető követi a tisztségben, aki mind a szakmai, kutatói közegben, mind az kutatóintézet költségvetését biztosító döntéshozók körében képes képviselni az intézményt. Örömének adott hangot, hogy reményei teljesültek.