Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának a világ problémáinak megoldásában, és konfliktus helyett versenyt akar vele, amely szerinte éles lesz – közölte a Fehér Ház. Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök több órán keresztül tárgyalt Balin, ahol a két elnök részt vesz a G20-ak csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház szerint a két vezető az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, hogy ellenzi a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést, bevetésüket pedig még inkább.

Az amerikai elnöki hivatal összefoglalója szerint Biden világossá tette Hszinek, hogy az Egyesült Államok folytatja a kíméletlen versenyt a Kínai Népköztársasággal, amibe beleértendők az egyesült államokbeli befektetések és az erőforrásnövelés, összehangolva mindezt Washington szövetségeseivel és partnereivel.

Hangsúlyozta, hogy ennek a versenynek nem szabad konfliktust okoznia a két ország között, és hogy ezt a versenyt felelősségteljesen kell folytatniuk, nyitva tartva a kommunikáció csatornáit. Mindketten rámutattak, hogy ennek érdekében bizonyos „alapelvek” kidolgozására van szükség.